Vanliga frågor och svar om vår elladdning

Laddning hemma eller vid arbetet

Jag är redan kund hos er. Hur anmäler jag mitt intresse för laddtillstånd?

Har du ett parkeringstillstånd kan du lämna intresseanmälan om laddtillstånd via Min sida. Välj Tillstånd och förhyrd plats och därefter Intresseanmälan elladdning.

Jag står i kö till parkeringstillstånd men jag är också intresserad av att ha elladdning. Vad gör jag?

Du loggar in på Min sida på www.parkeringgoteborg.se. Där går du in på Tillstånd och förhyrd plats och klickar på Intresseanmälning elladdning. Där ser du de områden du står i kö till.

Jag är inte kund hos er idag. Hur anmäler jag mitt intresse?

På vår hemsida www.parkeringgoteborg.se hittar du våra parkeringsanläggningar. Du anmäler ditt intresse genom att registrera dig som kund på Min sida och där ställa dig i kö för parkeringstillstånd på den anläggning du önskar.
Du kan därefter göra en intresseanmälan för elladdning på samma anläggning. Det gör du under Tillstånd och förhyrd plats och Intresseanmälan elladdning.

Jag har boendeparkering på gatan. Kan jag få laddning där?

Nej. Tyvärr kan man inte reservera plats på gatumark för annat än handikapparkering. Du som idag har boendeparkering på gatan och önskar laddning behöver därför ställa dig i kö till någon av våra parkeringsanläggningar.
Men kanske att du är intresserad av ett pilotprojekt som vi nu deltar i? Det går ut på att erbjuda just er med boendeparkering laddning i vissa av våra anläggningar. Information om pilotprojektet om elladdning hittar du här

Jag har ingen elbil idag. Kan jag ändå anmäla intresse?

Ja, har du ett parkeringstillstånd och planerar att köpa eller på annat sätt få tillgång till elbil kan du anmäla ditt intresse via Min sida under Tillstånd och förhyrd plats och Intresseanmälan elladdning. 

Går jag före i kön till parkeringsplats om jag har laddtillstånd?

Nej, din köplats påverkas inte av att du har intresse för laddtillstånd. Vi har inget separat kösystem för laddplatserna. Först behöver du ha ett parkeringstillstånd. Det kompletteras sedan med ett laddtillstånd.

Var börjar ni att bygga ut?

Vi installerar laddplatser där vi får in flest intresseanmälningar. Sen erbjuder vi de kunderna laddning i turordning.

Jag kör elbil till jobbet. Kan jag hyra laddplats vid min arbetsplats?

Ja, du kan ställa dig i kö på någon av de parkeringsanläggningar som finns nära din arbetsplats. Du hittar våra anläggningar på www.parkeringgoteborg.se

Vad kostar det?

I dag har du ett parkeringstillstånd som gäller i din parkeringsanläggning. Det kompletteras med ett laddtillstånd som kostar 299 kr/månad inklusive moms. Sedan tillkommer elanvändningen som för närvarande är 99 kr/månad inklusive moms.

Kan jag parkera gratis när jag betalar för laddningen?

Vi resonerar att det är den som har behov av och använder en tjänst eller produkt (elladdning i det här fallet) som ska betala för den. Det är det primära skälet till att vi tar betalt för laddtjänster.

I takt med att fler köper elbil bygger vi ut elladdningen och prioriterar områden där flest kunder visar intresse. Det gör att vi investerar där vi vet att varje plats används. På så sätt är vi resurseffektiva, får ekonomi i satsningen och kan skala upp med laddplatser allt eftersom behovet blir större.

Hur betalar jag?

Tjänsten betalar du genom en faktura en gång i månaden från Parkering Göteborg.

Kan jag få min laddhistorik?

Ja, laddhistoriken ser du i vår app Ladda bilen som du också behöver för att starta och avsluta laddningen. Där kan du också aktivera och se status på din laddning. På så sätt får du koll över dina laddkostnader även innan fakturan kommer.

Får jag en egen plats att ladda min elbil på?

Nej, du har ingen egen plats, utan tar den laddplats som är ledig när du kommer till parkeringen.

Men i praktiken blir det ju en fast plats eftersom ingen annan får stå där?

Just nu ja, men vi följer parkeringen på alla våra tillståndsytor och ser om vi kan sälja fler tillstånd. I takt med att laddplatserna blir fler kommer de också samnyttjas av flera kunder.

Vilka tider kan jag stå på platsen?

Det beror på vilket parkeringstillstånd du har. Har du ett som gäller hela dygnet, får du också ladda samma tid.

Hur stor effekt får jag?

Beroende på hur många bilar som laddas samtidigt får du tillgång till 0,9–3,7 kW. På våra tillståndsplatser har vi lastbalansering. Det betyder att effekten delas av dem som laddar för tillfället.

Hur lång tid tar det att ladda min bil?

Att ladda bilen för en körsträcka på 50 km tar mellan 3 och 11 timmar beroende på hur många bilar som laddas samtidigt.

Hur aktiverar jag laddningen?

Det gör du i appen Ladda bilen som du får tillgång till när du har ett laddtillstånd.

Vad gör jag om tjänsten inte fungerar tekniskt som utlovat?

Du anmäler det till Parkering Göteborg via telefon, hemsida eller appen.

Laddning på avgiftsparkering

Erbjuder ni laddning på besöksplatser?

Ja, Parkering Göteborg erbjuder elladdning på besöksparkering. För att hitta våra elladdningsplatser använder du enklast appen Parkering Göteborg.

Hur vet jag var de finns?

Enklast är att ladda ner appen Parkering Göteborg om du inte redan använder den. I sökfältet skriver du in elladdning så kommer samtliga platser med elladdning fram. På dessa parkeringsplatser används en separat platskod för betalning av både parkering och elladdning.

Hur betalar jag?

Det gör du enkelt i appen Parkering Göteborg. Men glöm inte att använda platskoden som är avsedd för elladdning. Då betalar både för den tid du står parkerad och den tid du laddar din bil.

Kan jag inte lösa vanlig parkeringsbiljett?

Nej. Eftersom elladdningen har ett tillägg på parkeringsavgiften för elen kan du inte lösa vanlig parkeringsbiljett i betalautomaten.

Vad kostar det?

Elladddningen kostar 7 kronor i tillägg per timme, oavsett var i staden du står parkerad.

Hur gör jag då?

Det är mycket enkelt! Sätt igång din parkering och elladdning via appen Parkering Göteborg och börja sedan ladda. Laddutrustning har uttag av typ 2. Du själv behöver ha en laddkabel som passar till det.

Var finns det laddstationer på Parkering Göteborgs parkeringar?

Du hittar alla parkeringar med laddstationer här. Både våra egna samt Göteborg Energis.

Laddning i samarbete med Göteborg Energi

Vi har också ett samarbete med Göteborg Energi vilket gör att vi har ännu fler laddstolpar för besökare på flera platser runt om i staden.
Enda skillnaden är att du istället betalar för parkeringen via vår app Parkering Göteborg eller vår betalautomat och laddningen via Göteborg Energis app Ladda elbilen.