2018-07-25

Eldningsförbud i Göteborg

Brandrisken är nu extremt hög. Det är därför mycket viktigt att du respekterar eldningsförbudet. Nödnumret 112 är hårt belastat. Använd istället 113 13 om du har frågor eller vill lämna information.

Från och med i dag, 25 juli klockan 16.00, råder det totalt eldningsförbud i hela Västra Götaland. Det har Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat. Förbudet gäller alla typer av grillar och bränslen på alla platser. Det innebär alltså att du inte får grilla ens på din egen tomt!

Så här skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande:

Det är mycket torrt i både skog, mark och bebyggda områden och det är nu av yttersta vikt att minimera risken för bränder. Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

Det är förbjudet att elda i hela Västra Götalands län från och med den 25 juli kl 16.00. Var uppmärksam på att förbudet innefattar grillning i egen trädgård samt fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar med mera. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen.

Det betyder att det INTE är tillåtet att:
  • grilla på egen tomtmark
  • använda engångsgrill
  • använda stormkök
  • göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
  • elda eller grilla utomhus på campingplatser.
  • Använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus

Eldningsförbudet kommer att hävas så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå. Vi vill understryka att brandrisken kommer vara fortsatt mycket hög och att det därmed inte är fritt fram att grilla eller elda bara för att det regnar lite. Det kommer krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig.