2019-09-11

Nya regler för bankköp 14 september

På lördag 14 september införs nya regler för så kallad stark kundautentisering inom EU. Det betyder att reglerna om hur vi identifierar oss när vi betalar digitalt blir hårdare. 

Uppdatering 190913: Enligt American express ska det inte bli några problem att använda deras kort på grund av regeländringen. 

.....

Syftet är att stärka kundskyddet och minimera risken för bedrägerier. Det blir inte längre möjligt att endast uppge kortuppgifter och säkerhetskod, utan man behöver också göra något ytterligare för att visa vem man är, till exempel genom att verifiera sig med mobilt bank-id eller kod via 3D Secure eller Safekey.

Enligt den information vi har fått från bankerna ska de nya reglerna inte påverka kortköp i våra betalautomater. Inte heller ska det bli några problem med Visa- eller Mastercard i appen Parkering Göteborg. Däremot kan det uppstå svårigheter att använda American Express i appen men vi kan inte säga något säkert ännu.
Vi har dialog med inblandade aktörer för att så snart som möjligt få besked om, och i så fall hur, köp med vissa betalkort påverkas. Vi uppdaterar den här texten så fort vi har ny information.