Grönt skifte för P-hus Dubbeldäckaren med solenergi
Parkering Göteborg har tagit ytterligare ett kliv mot hållbarhet med sin nya solcellsanläggning på parkeringshuset Dubbeldäckaren vid Sahlgrenska.
Med en effekt på 276 kWp* och 650 paneler är detta bolagets hittills största satsning på förnybar energi. Den nya anläggningen producerar årligen nära 230 000 kWh*, vilket motsvarar elförbrukningen för 10 normalstora villor per år eller en sträcka på 115 000 mil med en elbil.
– Det här är ett projekt vi är väldigt stolta över. Det visar på vårt långsiktiga engagemang för miljön och hur vi kan kombinera innovativa lösningar med investeringar för en hållbar utveckling, säger Simon Hannon, projektledare och fastighetsförvaltare på Parkering Göteborg.
Ett tak som gör mer än att skydda
För att kunna installera panelerna byggdes en särskild takkonstruktion som täcker halva takytan. Den nya lösningen påverkar inte parkeringsplatserna, och ger dessutom ett extra värde för kunderna.
– En välkommen bonus är att våra kunder nu slipper snö på bilarna under vintern. Det sparar också kostnader för snöröjning, förklarar Simon Hannon.
Förvärv av ytterligare solcellsanläggning
Utöver Dubbeldäckaren har Parkering Göteborg nyligen förvärvat en solcellsanläggning från Higab, placerad på bolagets kontorstak. Denna anläggning, med en kapacitet på 70 kWp*, är en strategisk investering.
– Vi har rätt förutsättningar att uppnå god lönsamhet i den här affären. Tack vare att kontorets elkonsumtion är väl anpassad till solcellsanläggningens kapacitet kan vi maximera egenanvändningen av solproduktionen i realtid, berättar Simon Hannon.
Förvärvet stärker Parkering Göteborgs ambition att öka sitt användande av egenproducerad energi och att minska sitt klimatavtryck.
Del av en större strategi
Solcellsanläggningen på Dubbeldäckaren är en del av Parkering Göteborgs nyligen framtagna solcellsplan. Planen inkluderar utbyggnad av ytterligare anläggningar på flera parkeringshus, såsom P-husen Kvilletorget, Liseberg Västra och Burggrevegatan.
– Vi vill nyttja så mycket av vår egenproducerade el som möjligt. Nästa steg är att komplettera med batterier för att kunna lagra överskottet och använda det när effekttopparna är som högst, berättar Simon Hannon.
Effekttoppar uppstår när elförbrukningen är som högst, vilket leder till höga effektavgifter. Genom att använda lagrad el från batterier under dessa perioder kan anläggningen minska belastningen på elnätet och samtidigt sänka kostnaderna. Behovet av att hantera effekttoppar ökar också i takt med att fler kunder laddar sina elbilar på parkeringshusen.
Framtiden ser ljus ut
En nyhet som kommer att installeras i samband med projektet är en skärm i trapphuset. Förhoppningen är att på sikt kunna visa produktionen i realtid. Parkering Göteborg hoppas att detta ska inspirera fler att ta steget mot hållbara lösningar.
Med detta projekt fortsätter Parkering Göteborg att stärka sin position som en aktör som tar ansvar för framtidens hållbara städer.
* kWh (kilowattimme): Ett mått på mängden energi som produceras eller används under en timme. kWp (kilowatt-peak): Ett mått på solcellers maximala effekt vid ideala förhållanden.
Läs mer om våra satsningar på hållbarhet och hur vi arbetar för att göra Göteborg till en grönare stad!