Vanliga frågor och svar om vår elladdning

Här kan du läsa mer om våra laddtillstånd

Jag har boendeparkering på gatan. Kan jag få laddning där?

Nej. Tyvärr kan man inte reservera plats på gatumark för annat än parkering för rörelsehindrade. Du som idag har boendeparkering på gatan och önskar laddning behöver därför ställa dig i kö till någon av våra parkeringsanläggningar. Men kanske att du är intresserad av ett pilotprojekt som vi nu deltar i? Det går ut på att erbjuda just er med boendeparkering laddning i vissa av våra anläggningar. Information om pilotprojektet om elladdning hittar du här

Går jag före i kön till parkeringsplats om jag har laddtillstånd?

Nej, din köplats påverkas inte av att du har intresse för laddtillstånd. Vi har inget separat kösystem för laddplatserna. Först behöver du ha ett parkeringstillstånd. Det kompletteras sedan med ett laddtillstånd.

Var börjar ni att bygga ut?

Vi installerar laddplatser där vi får in flest intresseanmälningar. Sen erbjuder vi de kunderna laddning i turordning.

Jag kör elbil till jobbet. Kan jag hyra laddplats vid min arbetsplats?

Ja, du kan ställa dig i kö på någon av de parkeringsanläggningar som finns nära din arbetsplats. Du hittar våra anläggningar på www.parkeringgoteborg.se

Vad kostar det?

I dag har du ett parkeringstillstånd som gäller i din parkeringsanläggning. Det kompletteras med ett laddtillstånd som kostar 299 kr/månad inklusive moms. Sedan tillkommer elanvändningen som för närvarande är 99 kr/månad inklusive moms.

Kan jag parkera gratis när jag betalar för laddningen?

Vi resonerar att det är den som har behov av och använder en tjänst eller produkt (elladdning i det här fallet) som ska betala för den. Det är det primära skälet till att vi tar betalt för laddtjänster.

I takt med att fler köper elbil bygger vi ut elladdningen och prioriterar områden där flest kunder visar intresse. Det gör att vi investerar där vi vet att varje plats används. På så sätt är vi resurseffektiva, får ekonomi i satsningen och kan skala upp med laddplatser allt eftersom behovet blir större.

Hur betalar jag?

Tjänsten betalar du genom en faktura en gång i månaden från Parkering Göteborg.

Kan jag få min laddhistorik?

Ja, laddhistoriken ser du i vår app Ladda bilen som du också behöver för att starta och avsluta laddningen. Där kan du också aktivera och se status på din laddning. På så sätt får du koll över dina laddkostnader även innan fakturan kommer.

Får jag en egen plats att ladda min elbil på?

Nej, du har ingen egen plats, utan tar den laddplats som är ledig när du kommer till parkeringen.

Men i praktiken blir det ju en fast plats eftersom ingen annan får stå där?

Just nu ja, men vi följer parkeringen på alla våra tillståndsytor och ser om vi kan sälja fler tillstånd. I takt med att laddplatserna blir fler kommer de också samnyttjas av flera kunder.

Vilka tider kan jag stå på platsen?

Det beror på vilket parkeringstillstånd du har. Har du ett som gäller hela dygnet, får du också ladda samma tid.

Hur stor effekt får jag?

Beroende på hur många bilar som laddas samtidigt får du tillgång till 0,9–3,7 kW. På våra tillståndsplatser har vi lastbalansering. Det betyder att effekten delas av dem som laddar för tillfället.

Hur lång tid tar det att ladda min bil?

Att ladda bilen för en körsträcka på 50 km tar mellan 3 och 11 timmar beroende på hur många bilar som laddas samtidigt.

Hur aktiverar jag laddningen?

Det gör du i appen Ladda bilen som du får tillgång till när du har ett laddtillstånd.

Vad gör jag om tjänsten inte fungerar tekniskt som utlovat?

Du anmäler det till Parkering Göteborg via telefon, hemsida eller appen.

Laddning på avgiftsparkering

Erbjuder ni laddning på besöksplatser?

Ja, Parkering Göteborg erbjuder elladdning på besöksparkering. För att hitta våra elladdningsplatser använder du enklast appen Parkering Göteborg. I appen är parkeringar med elladdning utmärkta med en grön uttagsikon på nålen i kartan.

Kan jag inte köpa en vanlig parkeringsbiljett?

Nej. Elladdning går endast att betala via appen.

Hur laddar jag?

Till att börja med måste du ha inställningen ”Visa elladdning” påslagen i appen, du hittar inställningen under Min Sida i menyn. Du behöver endast slå på inställningen en gång, därefter kan du starta parkeringar med elladdning.

När du vill ladda behöver du välja ”jag ska ladda” i parkeringskortet i appen. Laddutrustningen har uttag av typ 2. Du behöver själv ha med dig en egen laddkabel som passar det.

Vad kostar det?

Priset kan variera på olika ytor, och framgår på platsen innan du väljer att starta laddning.

Hur betalar jag?

Det gör du i appen Parkering Göteborg. Vi tar vi betalt per Kilowattimme (kWh) och priset framgår i appen innan du väljer ”jag ska ladda”. Du debiteras efter att du har stoppat laddningen och avslutat parkeringen.

Hur länge får jag ladda?

Du får ladda så länge som du står parkerad, inom den tid som det är tillåtet att parkera.

Vilken effekt kan jag förvänta mig?

Med ett antal undantag gäller upp till 3,7 kW för laddning på besöksparkering.

Min laddning har avbrutits utan att jag själv har gjort något, fortsätter ni att debitera mig för tiden jag står parkerad?

Vi fortsätter att debitera enligt taxa för parkeringen. För laddningen betalar du bara för den mängden el som laddstationen på plats registrerat att den skickat ut till ditt fordon.

Jag kan inte starta elladdning när jag parkerar, vad gör jag för fel?

Till att börja med måste du ha inställningen ”elladdning” påslagen i appen. När du sedan ska starta parkering inklusive laddning, behöver du välja ”jag ska ladda” i parkeringskortet. Säkerställ också att du har en uppdaterad version av appen.

Min laddkabel sitter fast, jag behöver hjälp!

Om du kopplar bort laddkabeln ur bilen så kommer laddningen avslutas automatiskt. Kort därefter ska det gå bra att ta ut kabeln även från laddboxen.

Var finns det laddstationer på Parkering Göteborgs parkeringar?

Du hittar alla parkeringar med laddstationer här. Både våra egna samt Göteborg Energis.

Laddning i samarbete med Göteborg Energi

Vi har också ett samarbete med Göteborg Energi vilket gör att vi har ännu fler laddplatser för besökare på flera platser runt om i staden.
Enda skillnaden är att du istället betalar för parkeringen via vår app Parkering Göteborg eller vår betalautomat och laddningen via Göteborg Energis app. Läs mer om Göteborg Energis app här.